Herinneringen en visioenen - Een afspeellijst van DJ Moussa Rasé

Spotify afspeellijst
Zodra we de afspeelknop aanklikken, vervoert het poreuze "Afro Blue" ons in een visioen naar het Afrikaanse continent. "Afro Blue", bekend in de instrumentale versie van John Coltrane, wordt hier vertolkt door de Afro-Amerikaanse songwriter en jazz vocaliste Abbey Lincoln. Lincoln was als burgerrechtenactiviste in de jaren '60 verbonden aan de Black Power Movement, een boodschap die ze ook in haar nummers brengt: "Afro Blue" gaat over de trots van een Afrikaanse prins, een metafoor voor de schoonheid van het zwarte ras - wat een behoorlijk radicale stelling was om als zwarte vrouw te propageren in het Amerika van de beginjaren '60. Afro Blue" is ook het eerste jazz-nummer dat gebruik maakt van een polyritmische "cross-beat", typerend voor de muziek van sub-Sahara Afrika. Een "cross-beat" is een vorm van polyritmiek waarbij de ritmes met elkaar in conflict komen - en dus niet eenvoudigweg ten opzichte van elkaar verschoven zijn in de tijd.
Abbey Lincoln leerde haar emotionele zangstijl van Billie Holiday. Als actrice speelde ze onder meer in de film "Mission Impossible".
Vult Afro Blue je met herinneringen aan de Afrikaanse schoonheid, dan brengt Sun Ra ongetwijfeld kosmische visioenen met het muzikaal rijkelijke "Door of the cosmos". Scherpe koperklanken klinken boven een polyfone geluidsmuur, in- en uitgeleid door een bezwerende zang en handgeklap. Sun Ra had ooit een visioen:
![]() |
Sun Ra |
Het Belgische trio Dans Dans verovert mijn hart en geest met een vreemde combinatie van free jazz en psychedelisch overstuurde tot knotsgekke blues. Het nummer "El is a sound of joy" werd geleend van niemand minder dan... Sun Ra. De Aarde is vierkant. Of is net dat een visioen?
Bassist en jazz-icoon Charlie Haden herwerkte "This Is Not America" van David Bowie tot een mix van reggae en jazz. Een boodschap zonder woorden, uitgesproken in alle rust en sereniteit, maar onmiskenbaar klaar. "Not in our name!".
![]() |
Yusef Lateef |
"Conference Of The Birds" is een samenwerking tussen jazz bassist Dave Holland en saxofoonspeler Anthony Braxton. Het nummer start met een dromerige baslijn waarna hoge tonen uit de fluit met elkaar in interactie gaan als kwetterende vogeltjes. Halverwege het nummer schakelt de percussionist over op een vibrafoon om deel te nemen aan de vogeltjesconferentie. Neem plaats op het zonneterras, geniet en laat de lente komen!
![]() |
Art Ensemble of Chicago |
Wat het Art Ensemble of Chicago brengt is blijkbaar meer dan muziek alleen. Het is een pantomime. Gekleed in een witten stofjas of met kleurrijke folkloristische kledij, beschilderd met traditionele lichaamsverf, hun verschijning lokt visioenen uit. Ze beschouwen hun muziek ook niet als jazz, maar eerder als "Great Black Music: From Ancient To Future”. Het nummer "Variations sur un theme de Monteverdi (I,II,III)" trekt slepend op gang met een schrijdende blazerssectie, discreet ondersteund door fijne percussie. Swinging in Paris? Ja zeker, want plots schrikken de blazers wakker, duwt de bas vooruit en komt de band tot leven, als... in een visioen? Ook Fabrizio Cazzol, saxofonist van Aka Moon en tevens klassiek geschoold componist, brengt Monteverdi in herinnering met het negen minuten lange, vinnig kriebelende tot bijna hallucinerende cross-over "Laetatus Sum". Een feest voor de muziek!
Op "Utopia and Visions" voert Don Cherry je met een bezwerende fluit mee in een sprookje waar vogeltjes zingen in een ontluikende natuur, terwijl traditionele gezangen uit een exotisch continent steeds meer nabij komen. De vierkoppige band Ill Considered stapte onvoorbereid de studio binnen, sprak af om vooral geen afspraken te maken en bracht met het mooie "Dawn Lit Metropolis" een geïmproviseerde fusie van warme jazztunes, opgezweept door Afrikaanse djembe-percussie. Hun enige doel: muziek creëren zonder grenzen en zonder regels. Missie geslaagd.
![]() |
Ill Considered |
![]() |
Ptah The El Daoud (album) - Alice Coltrane |
Om de afspeellijst te beëindigen, maken we een ommetje langs Cuba waar Jazz trompetspeler Roy Hargrove zijn koperklanken vermengde met zwoele Latijns-Amerikaanse ritmes en gezang. De groove haalt ons terug uit dromerige visioenen, plaatst ons met de voeten op de grond en zet ons voor de laatste keer - althans wat deze afspeellijst betreft - subtiel maar kordaat in beweging.
Alweer een bekentenis. De gedachte aan free Jazz deed wel eens huiveren. Te complex, driftig, scherp en chaotisch. Maar niets is minder waar, zo toont DJ Moussa Rasé ons in deze visionaire afspeellijst. Intrigerende, dromerige, verhalende nummers, bluesy ook, maar nummers die toch een statement maken. Geen snelle akkoordenwissels en swing, eerder energie en bevrijding. En dus geen free jazz die je in de gordijnen jaagt, wel free jazz die je ontvoert naar hogere sferen of verre oorden. Waarvoor, alweer, dank, Moussa Rasé!